Soorten behadelingen

Dit zijn de meest voorkomende behandelingen in de trimsalon. Staat uw behandeling er niet tussen of heeft u vragen dan kunt u bellen of e-mailen (zie contact). Meestal doen we de behandeling die in de rasstandaard staat. Wilt u een andere behandeling voor uw hond dan is dat ook mogelijk, houdt u er wel rekening mee dat de vacht hierdoor kan veranderen.

Plukken:
Honden met een plukvacht hebben meestal een zachte, wollige ondervacht, met een bovenlaag van harde, draadachtige haren. Deze draadachtige haren moeten regelmatig verwijderd worden (gemiddeld 2 keer per jaar met uitzondering van een stripvacht). Dit doen wij door deze haren er met de hand uit te plukken. Dit gebeurt uiteraard alleen wanneer de vacht plukrijp is. Dit houdt in dat de haren aardig los zitten waardoor het geen pijn doet bij de hond. Plukken is vrij arbeidsintensief. De hele hond wordt geplukt totdat de hond alleen nog maar de ondervacht heeft.

Strippen:
Dit is dezelfde methode als het plukken, het verschil is alleen dat je de helft van de plukvacht laat staan. Bij het strippen moet je elke 3 maanden komen. Na die 3 maanden gaat de andere helft van de vacht eruit. Dit zorgt ervoor dat de hond altijd een wat langere vacht houdt dan bij het plukken.

Knippen:
Dit houdt in dat je met een trimschaar de vacht in het juiste model knipt.

Scheren:
Hierbij zorg je met een tondeuse dat je de vacht in model brengt. U heeft hierbij de keuze uit verschillende lengtes.. Dit houdt in dat de vacht ook wat langer geschoren kan worden.

Effileren:

Een effileerschaar heeft aan 1 of beide zijden een getand blad. Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten zonder dat daarbij een duidelijke kniplijn te zien is wat bij een normale schaar wel snel te zien is. Ook kan de overgang van kort naar lang haar op een vloeiende manier gemaakt worden of kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is worden uitgedund.

Knippen, Scheren en Effileren:
Vaak worden deze 3 technieken gezamenlijk gebruikt om uw hond in model te krijgen.

Kammen/Borstelen:
Dit zorgt ervoor dat de vacht wordt ontklit en verzorgd. Dit klinkt eenvoudig maar wordt toch vaak verkeerd gedaan. Er wordt vaak alleen oppervlakkig gewerkt waardoor het onderste gedeelte van de vacht gaat vervilten. Een hond moet hier wel aan wennen en dit kost tijd, het wordt dan ook aangeraden hier op jonge leeftijd aan te beginnen.

Wassen/Föhnen:
Uw hond wordt gewassen met een speciale hondenshampoo, hierbij kan ook een conditioner worden aangebracht. Heeft u een eigen (medische) shampoo kunt u die altijd geven zodat de hond daarmee wordt gewassen. Na het wassen wordt de hond met een handdoek droog gewreven of met een waterblower droog geblazen. Hierna föhn ik het laatste droog en in model. Hierbij worden er al kleine klitten uit de vacht gehaald. Als u de hond alleen laat wassen zonder trimbehandeling kunt u ervoor kiezen om de hond handdoek droog te laten maken of ook te laten föhnen. U kunt ook uw hond zelf komen wassen. Hierbij kunt u gebruik maken van de shampoo's, handdoeken en föhn die ik hier tot beschikking heb..

Ontwollen:
Als uw hond veel verhaard doe ik vaak ontwollen. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk ondervacht te verwijderen met speciale borstels. Meestal is de ondervacht de boosdoener van al die dotten haren in uw huis.

Nagels Knippen:

Tijdens een complete behandeling worden ook de nagels geknipt. Bij sommige honden zijn de nagels zo kort dat er niets meer af kan. U kunt ook langskomen om alleen de nagels te laten knippen.

Teken verwijderen:
 Indien ik een teek tegenkom tijdens de behandeling zal ik deze verwijderen.

Anaalklieren:
De anaalklieren worden met het wassen gecontroleerd. 

Bijzonderheden:
Mocht ik bijzonderheden tegenkomen wordt dit altijd aan de eigenaar doorgeven. Ik hoop dat u bijzonderheden ook aan mij doorgeeft als u een afspraak maakt of als u de hond komt brengen. Ik maak ook van elke hond een kaart waarin de bijzonderheden staan en ook staat welke behandeling ik heb gedaan.